Śląsk na pierwszym miejscu

Mało dzisiaj osób wie, że województwo Śląskie znajduje się na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod względem największej ilości potraw tradycyjnych. Śląsk ma wpisanych aż 118 potraw tradycyjnych, czyli takich, które istnieją już i nie zaniknęły w naszej polskiej kuchni od co najmniej 25 lat. Cieszą się one nadal wielką popularnością, należą one tylko do Śląska i zostały im już przepisane.

Potrawy takie dzielą się na następujące kategorie: mleczne, mięsne, rybołówstwo, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje oraz inne. Potraw jest aż 118, a na liście pojawiają się coraz to nowsze. Warto także wspomnieć, że za nami znalazło się województwo Pomorskie, które ma tradycyjnych potraw 113. Każdy jednak wie, że kuchnia śląska ma tak wspaniały smak, tak niezapomniane potrawy, produkty mleczne produkowane w gospodarstwach domowych, że trudno jest, aby taka kuchnia, taka tradycja nie została przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Wikipedia.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *